Arhiva Događaja | TZ Petrinja

Arhiva Događaja

Festival-lončarstva-i-keramike-Recovered

kolovoza

09

2021

Lovrenčevo u Petrinji

FLIK – Festival lončarstva i keramike, Petrinja 2021.

Detaljnije
FLIK – Festival lončarstva i keramike u Petrinji održat će se s ciljem oživljavanja stoljetne tradicije lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini kao temeljnom
materijalu.
Program će se održati na Gradskom kupalištu u Petrinji u sklopu Lovrenčeva, 9. kolovoza 2021., i to kako slijedi:

15.30 h – prijave i registracije

16 h – otvaranje festivala; demonstracija proizvodnje stucke na lončarskom kolu – Matej Stanešić i priča „s lončarskih ognjišta“

16.30 – 18.30 h – sudjelovanje u samostalnim radionicama: 

  • Obiteljska radionica: izrada zdjelica za zdravi doručak

Informacije i prijave na mail: otvoreniatelje@grakni.hr i na mob: 092/390 29 05 (Matej)

  • Glinena kolonija: slobodni umjetnici u izradi skulptura, reljefa, nakita i dr.
  • Početnici: izrada uporabnog predmeta (zdjelica, vrč..) na lončarskom kolu

Informacije i prijave na mobitel broj: 091/234 0060 (Lana). Molimo da se prijavite do petka, 6. kolovoza 2021. do 13.00 sati.

17 h – Natjecanje u bacanju žabica za djecu i odrasle – ekološke glinene žabice u rijeci Kupi (otisak u vrijeme)

18  – 19 h večera: grah s kobasicama

19 h – završnica programa

Pozivamo sve – i velike i male da se pridružite ovom jedinstvenom programu i provedete kvalitetno vrijeme u zanimljivim radionicama i druženju! Vidimo se!

FLIK Petrinja

Poster_Lovrencevo2021---V6---PRINT

kolovoza

04

2021

Lovrenčevo u Petrinji

Lovrenčevo u Petrinji – najstariji i najsvečaniji događaj u gradu

Detaljnije

Svake godine u ljetnim mjesecima Petrinjce je ispunjavalo posebno raspoloženje u iščekivanju najsvečanijega dana u kojem su park, okolni trgovi i ulice oživjeli  od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju. No, ove je godine sve drugačije i u ne tako veselom ozračju jer u gradu je prevladalo sjetno i tužno vrijeme uzrokovano silnim potresima. Ipak, u svima potiho tinja onaj plamen nade i vjere u bolje sutra i u dubini svoga bića osjeća se radost blagdana. Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, najstarijega događaja u gradu kada se slavi njezin zaštitnik.

Sv. Lovro izabran je za patrona petrinjske župe budući da je kršćanska vojska i vojska hrvatskoga bana 10. kolovoza 1594. godine po prvi put osvojila osmanlijsku utvrdu na ušću Petrinjčice u Kupu. Na temeljima ove utvrde nastala je nova Petrinja, važno kulturno, prosvjetno i gospodarsko središte Banovine. Prva polovina kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim  prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena zbog čega ne čudi da je grad u to vrijeme svake godine pun veselja i dobre vibracije.

Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo traje desetak dana i nudi raznovrstan program u kojem se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 30. obljetnica ZNG-a Petrinja, Dan hrvatskih branitelja Grada Petrinje i Dan Grada Petrinje, blagdan Preobraženja Gospodnjeg i blagdan sv. Lovre.

Brojni sportski događaji okupit će sportaše, rekreativce i goste koji će se nadmetati u malom nogometu, kajaku i kanuu na mirnim vodama, utrkama u kupskim čamcima, odbojci u pijesku, a svečano će biti dočekan i petrinjski ultramaratonac Branko Šubić. Bikeri će sigurno provesti izvrsno vrijeme uz obalu rijeke Kupe, sportske igre i rock koncerte grupa WANTED 5 i DIVLJE JAGODE. Umjetnici, lončari, keramičari, ali i oni manje iskusni u umijeću izražavanja u glini, imati će svoj dan stvaranja novih uporabnih predmeta i suvenira na Festivalu lončarstva i keramike. Vjernici će svakako svoje vrijeme provesti u duhovnosti u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i u crkvi sv. Lovre. A na sam blagdan sv. Lovre 10. kolovoza, sve goste očekuje zabavni program na Strossmayerovom šetalištu, program za djecu, predstavljanje kulturne i tradicijske baštine petrinjskoga kraja, milenijsko fotografiranje za uspomenu na ove dane, obilazak kulturno-povijesne cjeline stradale u potresu u pratnji turističkog vodiča. Drage goste svakako pozivamo da se okrijepe i posjete petrinjske ugostitelje i seoska domaćinstva i OPG-e u okolici grada.

A kada se spusti noć, svi putovi vode na Rukometni stadion gdje će se održati koncert popularne glazbene skupine COLONIA. Vrhunac događaja u Petrinji, svakako je doživljaj jedinstvenoga nebeskog spektakla, promatranje zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre. A kako bi doživljaj bio nezaboravan i edukativan, gosti mogu potražiti usluge turističkih vodiča za vrijeme boravka u Petrinji, malom gradu velikog srca. (Informacije u Turističkoj zajednici Grada Petrinje, tel: 044/815-431, mail: kontakt@petrinjaturizam.hr)

 

LOVRENČEVO U PETRINJI 2021.

4.8. 16 h – Malonogometni turnir povodom 30. obljetnice ZNG-a Grada Petrinje – Gradsko kupalište

5. 8. DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, DAN HRVATSKIH BRANITELJA, 30. OBLJETNICA ZNG-a PETRINJA

 9.00 h – Misa za Domovinu – župna crkva sv. Lovre

10.00 h – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku

6.8. DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA PETRINJE

5.30 hBudnica sjećanja – motorizirana kolona linijom bojišnice i pravcem napredovanja hrvatskih snaga u VRA Oluja, polazak iz Taborišta

10 h – Ultra maraton Dubrovnik-Knin/Glina-Petrinja 2021., dolazak ultramaratonca Branka Šubića  – Senjak, polaganje ruža kod spomenika; Klapa Kvirin

 BLAGDAN PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG

11 h – Svečana sveta misa koju će predvoditi Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije i blagoslov mozaika povodom 10. obljetnice župe – crkva Preobraženja Gospodnjeg

19 h – Misa zahvalnica koju će predvoditi pater Ike Mandurić – crkva Preobraženja Gospodnjeg

 7.8. 10 h – Otvoreno prvenstvo u odbojci na pijesku – Gradsko kupalište

18 h –  Moto susreti MK Veterani Petrinja, moto igre, defile i koncerti grupa Wanted 5 i Divlje jagode – Gradsko kupalište

8.8. 10 h – Kup grada Petrinje Lovrenčevo 2021. – regata kajakaša na mirnim vodama – Gradsko kupalište

10 h – Otvoreno prvenstvo u odbojci na pijesku – Gradsko kupalište

9.8. 16 h – FLIK Festival lončarstva i keramike – Gradsko kupalište

20 h – Svečana sjednica Gradskog vijeća – Rukometni stadion

10.8. BLAGDAN SV. LOVRE, DAN GRADA PETRINJE

9 h – 15 h – predstavljanje kulturne i tradicijske baštine – Strossmayerovo šetalište

9.30 h – Šareni svijet, program za djecu

9.45 h – Milenijsko fotografiranje – Trg hrvatskih branitelja

10.30 h – Svečana procesija kroz park, polazak ispred crkve sv. Lovre

11 h – Svečana sveta misa koju će predvoditi velečasni Ivica Šestak – crkva sv. Lovre

12.30- obilazak kulturno-povijesne cjeline stradale u potresu u pratnji turističkog vodiča

20 h – Koncert grupe COLONIA – Rukometni stadion

Lovrenčevo 2021 Petrinja

Festival-lončarstva-i-keramike-Recovered

kolovoza

02

2021

Ljeto u Petrinji

FLIK 2021

Detaljnije
Pozivamo vas da nam se pridružite na Festival lončarstva i keramike u Petrinji!
U sklopu festivala održat će se više programa, a prvi će biti FLIK RADIONICA za djecu – izrada žabica medaljica u dvije kategorije:
1. za predškolski uzrast radionica će biti u ponedjeljak, 2.8.2021. u Dječjem vrtiću Petrinjčica,Milana Dujnića 25, s početkom u 9 sati.
2. za obitelji s osnovnoškolcima radionica će biti u utorak, 3.8.2021. u Lončarstvu Val, UlicaSlavka Kolara 2. odvojak 24c, s početkom u 9 sati.
Potrebno se prijaviti na radionice na mobitel broj: 091/234 0060.
Ljeto-u-Petrinji-print-A3

srpnja

31

2021

Ljeto u Petrinji

Ljeto u Petrinji

Detaljnije

U subotu, 31.7. na Gradskom kupalištu zabavit će vas Jasna Bilušić, hrvatska je glumica te uspješna i vrlo priznata jazz pjevačica i članica sastava New Deal.
U više od trideset godina svoje glazbene karijere, objavila je više jazz i reggae albuma, a također je gostovala na brojnim izdanjima hrvatskih glazbenika. Surađivala je s Big bandom HRT-a, vodila glazbene emisiji na HTV-u i nastupala po klubovima diljem HR i šire.
Veselimo se vašem dolasku!

 

U slučaju lošeg vremena koncert se odgađa, a novi termin objavit ćemo naknadno.

mc06072021t2

srpnja

12

2021

Događanja

Marin Čilić najavljuje jedinstveno druženje za djecu u Petrinji

Detaljnije

Pripreme za sportsko-humanitarni spektakl Gem Set Hrvatska pri samom su kraju, a posljednja vijest koja stiže iz Zaklade Marin Čilić, posebno će obradovati one najmlađe! Naime, tijekom prvog dana programa, 12. srpnja, sprema se Kids Day, jedinstveno druženje za najmlađe uz Marina Čilića i brojne sportske te zabavne aktivnosti, a program će se održati na Trgu Matice Hrvatske, pokraj OŠ Dragutin Tadijanović. Broj mjesta je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno poslati prijavu na info@marincilicfoundation.com. Prijaviti se mogu djeca između 5 i 12 godina.

mc06072021t2

Cijeli prvi dan ovogodišnjeg izdanja Gem Set Hrvatska posvećen je djeci. U 15.45 počinje okupljanje te podjela djece u skupine. Svaka će skupina dobiti priliku izaći na centralni teren gdje će se svi zajedno prvo dobro zagrijati, a potom će zaigrati tenis s Marinom Čilićem. Djeca će dobiti priliku za fotografiranjem sa svojim idolom te će dobiti i autograme, kao trajan podsjetnik na ovaj poseban dan. Zbog epidemioloških mjera broj djece ograničen je na 160, a djeca će se moći prijaviti i na samoj lokaciji, od 10 do 12 sati, ukoliko ostane slobodnih mjesta. Voditelj Kids Day programa je Alek El-kazal.

Drugi dan, 13. srpnja, Zaklada najavljuje nastup i mlade glazbene zvijezde ALBINE, koja se posljednjih mjeseci uvukla u srca djeci diljem Hrvatske te je postala jedno od najtraženijih imena domaće scene. Djeca će dobiti priliku družiti se s ALBINOM, a uz njezinu će izvedbu započeti i centralni dio programa, završnica sportskog turnira u tenisu, na novosagrađenom igralištu ispred OŠ Dragutin Tadijanović. Ulaznice za sportski dio projekta Gem Set Hrvatska, kada će zaigrati Marin Čilić, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Borna Ćorić, Mate Pavić, Nikola Mektić, Ivan Dodig, Donna Vekić, Mateo Kovačić, Ivan Perišić i Ante Rebić, mogu se osigurati putem sustava Entrio.hr.

mc06072021t6

Najavu događanja u cijelosti pročitajte OVDJE.

211531946_4257304967625575_8498484254243098730_n

srpnja

09

2021

Događanja

Koncert gitarskog kvarteta

Detaljnije

211531946_4257304967625575_8498484254243098730_n

Program:
Luigi Boccherini (obr. Jeremy Sparks) – Fandango, G. 448
Antonio Vivaldi – Largo iz violinskog koncerta RV 297 (Zima)
Astor Piazzolla (obr. Krešimir Bedek) – Invierno Porteno (Zima)
Sergej Prokofjev obr. (Tvrtko Sarić) – Tri stavka iz Suite Romeo i Julija, op. 75 (Menuet, Scène, Montecchi e Capuleti
George Gershwin (obr. Jeremy Sparks) – Tri preludija (Allegro ben ritmato e deciso, Andante con moto e poco rubato, Allegro ben ritmato e deciso)
Astor Piazzolla (obr. Thomas Fellow) – Concerto para Quinteto

 

211801281_2006824199469715_545459549926805108_n

srpnja

08

2021

Događanja

Plesne radionice za djecu i mlade

Detaljnije

Dođite i naučite plesati na Gradskom kupalištu u Petrinji! Nema dobne granice, svi ste dobrodošli! Vruće ljetne večeri provedite na obali Kupe uz zabavnu rekreaciju u organizaciji Plesnog kluba Petrinia.

211801281_2006824199469715_545459549926805108_n

Detalje događanja potražite OVDJE.

207852534_4521236361219709_7987250917631850855_n

srpnja

05

2021

Događanja

Otvorenje Knjiguške – mjesta za ljekovite priče

Detaljnije
207852534_4521236361219709_7987250917631850855_n
U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA,
portala za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižnog blok – Inicijativa za knjigu, Hrvatske udruge školskih knjižničara, te Udruge IKS u ponedjeljak,
5. srpnja 2021. godine u 11 sati u Turkulinovoj ulici 9 u Petrinji, organizirana je svečanost uručenja kontejnerske knjižnice gradu Petrinji.
Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige, najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.
Nabavku i postavljanje kontejnera u gradu Petrinji, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od 1000 naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.
S obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja.
U umjetničkom dijelu svečanoga programa nastupit će Goran Matović i dječji ruski zbor Kaljinka, a nakon službenog otvaranja kontejnerske knjižnice pripremljen je i prigodni program za djecu te izvedba lutkarske predstave.

 

 

206743128_2969897540003905_795842084956698505_n

srpnja

04

2021

Događanja

Memorijalni turnir u malom nogometu Goran Jekić

Detaljnije

Pozivamo vas da se pridružite Memorijalnom turniru u malom nogometu Goran Jekić koji će se održati 4.7.2021. u Mošćenici.

206743128_2969897540003905_795842084956698505_n

209439383_4240891819266890_5229527412958493894_n

srpnja

03

2021

Događanja

Koncert Zagrebački solisti

Detaljnije

TRUCK SHOW

17.09.2021 Prvi Truck show u Petrinji održat će se na Gradskom kupalištu gdje će se 17.9.2021. okupiti vozači kamiona iz brojnih hrvatskih gradova i iz susjednih zemalja. U subotu 18.9. posjetitelje...

Dan Zaklade NOVO SUTRA

18.09.2021 Svoj 20. rođendan i Dan zaklade Novo sutra, tvrtka Prvo plinarsko društvo proslavit će u Petrinji! U centru grada, na Strossmayerovom šetalištu tako će 18. rujna zavladati prava slavljenička atmosfera u kojoj će najviše...

KAZALIŠNA PREDSTAVA

19.09.2021 Kazališna predstava za odrasle TRI MOZGA NA PRODAJU održat će se 19.9.2021. na Rukometnom stadionu s početkom u 19.30 sati. Satirična drama. Albansko dramsko društvo u RH TEATAR MERGIMTARI. U...

17°C

Kiša
Upoznaj Petrinju

Dobro došli u Petrinju, mali grad velikog srca. Grad s osobito očuvanim prirodnim okružjem na obroncima Zrinske gore.