Logo petrinja

LJETO U PETRINJI Gradsko kupalište u Petrinji 30.07.2022 - 31.07.2022 FLIK - Festival lončarstva

"Evo nas opet!  Dođite na FLIK 2022! FLIK – Festival lončarstva i keramike održat će se s ciljem oživljavanja stoljetne tradicije lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini kao temeljnom materijalu. FLIK 2022 će se održati 30-31.07. na Gradskom kupalištu u Petrinji.

Intro img

“Evo nas opet! ❤ Dođite na FLIK 2022!
FLIK – Festival lončarstva i keramike održat će se s ciljem oživljavanja stoljetne tradicije lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini kao temeljnom materijalu.
FLIK 2022 će se održati 30-31.07. na Gradskom kupalištu u Petrinji. Za posjetitelje smo pripremili niz zabavnih aktivnosti uz rijeku Kupu (naravno da se možete i okupati!).
Dođite i istražite svijet ručno rađene keramike i uživajte u pričama ljudi koji su je stvorili. Pregledajte police s jedinstvenom keramikom, sebe ili duge počastite se nečim čudnim i prekrasnim što se ne može pronaći nigdje drugdje.
Uprljajte ruke! Najmanji će meljati petrinjsku glinu i bacati MedaljiceŽabice, a oni malo stariji mogu zavrtjeti zemlju na lončarskom kolu. Zabavno je!
Prošle godine organizirali smo prvi Festival lončarstva i keramike – FLIK. Festival je odmah privukao veliki interes javnosti i brojnih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na travnjaku pored rijeke Kupe, na Gradskom kupalištu, toga dana smo imali 10 lončarskih kola. Imat ćemo ih opet!
Lončarstvo je najrašireniji obrt u Petrinji, a prvi lončarski ceh uspostavljen je 1775. Petrinjci se diče svojom lončarskom tradicijom koju smo uspjeli sačuvati unatoč krizama, industrijskoj revoluciji, domovinskom ratu i potresu. Tradicijom se ponosimo, ali ne želimo ju zadržati samo za sebe.
Želimo znanja, iskustva, ali i našu pozitivnu energiju podijeliti sa svima vama.
Želimo okupiti keramičke umjetnike iz regije, omogućiti svima prodaju svojih rukotvorina, potaknuti suradnju i uzajamno učenje.
Želimo s vama dijeliti znanja i iskustva u izradi keramike.
FLIK 2022 organiziraju Turistička zajednica Grada Petrinje, udruga GRAK i lončar Valentino Valent. Pokrovitelj festivala je Grad Petrinja.”
jumbo