Logo petrinja

KAZALIŠNA PREDSTAVA OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja 11.02.2023 - 11 sati "HRVATSKE VILE I VJEŠTICE"

Predstava Hrvatske vile i vještice šaljivo je uprizorenje hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju ti, svakako najpopularniji, ženski likovi mitova i bajki.

Intro img

HRVATSKE VILE I VJEŠTICE

POU Hrvatski dom Petrinja Vas poziva na kazališnu predstavu za djecu “HRVATSKE VILE I VJEŠTICE”

Subota, 11.2.2023. godine u 11 sati
Osnovna škola Dragutina Tadijanovića
Cijena ulaznice: 1,50 EUR
Pretprodaja ulaznica u kontejnerskim jedinicama na Trgu kulture svakim radnim danom od 8 do 15 sati
Predstava je namijenjena djeci od navršenih 5 godina na više
Trajanje: 50 minuta

Predstava Hrvatske vile i vještice šaljivo je uprizorenje hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju ti, svakako najpopularniji, ženski likovi mitova i bajki. Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovom izgledu, karakteru, i sklonostima.
Dok su vile ljupke, vazda mlade, raspletenih dugih kosa i odjevene u prozračne haljine, sklone plesu i blagonaklone prema ljudima, vještice su stare, ružne i opake, lete na metli i druguju s vragom. Kroz niz priča publika će saznati zbog čega se sastaju na planini Kleku (radi se o divu kojeg je u svađi okamenio bog Volos, a one ga žele oživiti), kako se mijenja model metle ovisno o vještini vještice (npr. mala metlica za početnice), što sadrži čarobni napitak, kako među ženama prepoznati vješticu (sjednete na drveni tronožac koji ste djelali od svete Lucije do Božića) i kako „vještice ne mogu vidjeti prosute žitarice“. Konačno smo saznali kako je došlo do pandemije: netko se zamjerio vještici i „vu ha ha, vu ha ha, eto ti korone, eto ti ga na!”

culture