Logo petrinja

02.10.2019 - 02.10.2019 Međunarodni dan nenasilja

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj  koje djeluje u okviru POU Hrvatski dom Petrinja i ove godine obilježava međunarodni dan nenasilja. Prof. dipl. psih. Armin Hadžić će voditi radionicu pod nazivom: ”Reci ne nasilju među djecom”. Radionica će se održati 2. listopada u I. osnovnoj školi Petrinja s početkom u 14 sati.

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandhija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za širenje poruke nenasilja, rezolucijom koja potvrđuje univerzalnu važnost principa nenasilja.

Sila je oružje slabih; nenasilje je oružje jakih. (Mahatma Gandhi)

Iako se nenasilje vrlo često poistovjećuje s pasivnošću, nenasilje je aktivan pojam i predstavlja aktivnu borbu protiv nasilja. Može se provoditi na tri načina: protestom i uvjeravanjem, kao što su prosvjedi i štrajkovi, odbijanjem suradnje i sudjelovanja u nekim aktivnostima, te nenasilnim aktivnostima kao što su okupacije i blokade.

Nažalost nasilje među djecom je sve češća pojava, a trendovi su sljedeći:

  • sve je više učenika koji svojim ponašanjem ometaju rad u razredu
  • djeca sve ranije pokazuju ponašanje koje otežava rad
  • djeca su više nasilna nego ranije, a nasilju su osobito skloni adolescenti
  • mnoga djeca pokazuju manjak bilo kakvog osjećaja brižnosti prema drugima ili osjećaja žaljenja zbog učinjenog
  • učitelji sve više učenika opisuju kao agresivne i neprijateljski raspoložene mlade osobe

Ako djecu educiramo za razbijanje predrasuda i stereotipa prema svojim vršnjacima, za mir i nenasilno rješavanje sukoba te ih usmjeravamo kreativnim, preventivnim i strukturiranim sadržajima, djeca će u svojim vršnjacima umjesto svađa i sukoba pronalaziti prijatelje i suradnike.