Logo petrinja

18.05.2019 - 18.05.2019 Petrinjske legende i priče: Putovima bana Jelačića

Intro img

 ❗ OBAVIJEST 

Zbog loših vremenskih uvjeta, glazbeno-scenski prikaz Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića, održat će se u POU Hrvatskom domu u Velikoj dvorani s početkom u 20.00 sati.

Vidimo se!


Na obroncima Zrinskog gorja u živopisnoj Banovini isprepletenoj brdovitim i šumovitim krajolikom s brojnim rijekama, potocima, termalnim izvorima i izvorima pitke vode, utrt je put bana Josipa Jelačića koji je vodio  kroz nizinsko i ravno Turopolje  prema Zagrebu i dalje. Budući da je ova povijesna pokrajina jedina bila pod upravom hrvatskog bana nazvana je Banovinom. Točnije, od 1595. godine uz naziv Pokupska, rabio se naziv Banska krajina, da bi nakon poznate diplome cara Leopolda od 1703. za cijelo područje između Kupe i Une prevladao naziv Banska krajina. Ovaj naziv rabljen je sve do ukinuća krajiških pukovnija 1873. i od tada se to područje naziva Bansko okružje sve do konačnog razvojačenja Vojne krajine 1881. od kada se u pravilu rabi naziv Banovina.  Nastala su tu brojna sela, zaseoci, općine i gradovi koji obiluju povijesnom i etnografskom baštinom te ostacima sakralnih građevina. Nekad slavno i vojno područje dijelilo se s civilnom Hrvatskom na mostu preko rijeke Kupe, žile kucavice stanovnika ovih nemirnih krajeva. Tu se branila domovina, širilo se domoljublje i preporodne ideje i rađale se hrvatske pjesme.

Glazbeno-scenskim programom, uprizorit će se život bana Josipa Jelačića u vrijeme njegovog položaja pukovnika i zapovjednika Prve banske pukovnije u Glini od 1841. do 1848. godine kada je često boravio i u Petrinji gdje je posjećivao zgradu Generalije, tadašnje sjedište vrhovnog vojnog zapovjedništva Banske brigade i gdje je bilo sjedište II. Banske pukovnije. Što se sve događalo tih burnih godina na području Turopolja i Banovine, saznat ćete 18. svibnja 2019. Program će se održati u Petrinji u POU Hrvatskom domu u Velikoj dvorani, s početkom u 20 sat.

U sklopu manifestacije, gostima će se predstaviti kulturno-turistička ruta Putovima bana Jelačića uz obilazak grada u pratnji vodiča, a moći će od pripovjedača čuti neku od petrinjskih legendi i zanimljivosti o Jelačićevom boravku u Petrinji.

PROGRAM:
18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama
20 sati / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića