Logo petrinja

17.10.2021 - 21.10.2021 Pijanistički memorijal "Ranko Filjak"

Intro img

Od 17. do 21. listopada Petrinja će biti domaćin vrhunskog događaja u kulturi gdje Vam donosimo dio svjetske kulturne baštine kroz izvedbe međunarodno priznatih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Upravo na promicanju i očuvanju tog kulturnog naslijeđa djelovao je i pijanist Ranko Filjak koji je rođen i odrastao u Petrinji.

U monumentalnom interijeru crkve sv. Lovre, kao jedinom očuvanom zdanju u centru grada Petrinje, održat će se tri festivalske večeri s početkom u 19.30h.

17.10.2021. nedjelja, na otvorenju festivala nastupit će Amadeus trio koji čine fantastični virtuozi koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Leonid Sorokow (violina), Krešimir Lazar (violončelo) i Ruben Dalibaltayan (klavir). Svojim energičnim izvedbama već trinaest godina oduševljavaju hrvatsku i inozemnu publiku, a s velikim uzbuđenjem očekuju i nastup pred petrinjskom publikom. Sinergija ova tri glazbenika poseban je doživljaj koji se nikako ne smije propustiti!

19.10.2021. utorak, koncert će održati dvije vrhunske umjetnice, mezzosopranistica Renata Pokupić i pijanistica Julia Gubajdullina. Aktivna i bogata karijera odvela je Renatu Pokupić na gotovo sve kontinente svijeta, te je od 2003. i najizvođenija hrvatska umjetnica na prestižnom BBC 3. programu radija. Čast nam je da će u sklopu festivala nastupiti u i našoj Petrinji i to uz Juliu Gubajdullinu, diplomanticu klavira na čuvenom moskovskom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski.

21.10.2021. četvrtak, koncert će održati pijanist Ivan Krpan koji je pod povećalo svjetske javnosti došao pobijedivši na jednom od najvećih svjetskih pijanističkih natjecanja – Ferruccio Busoni 2017.godine u Bolzanu, Italija. Od tad, ovom mladom, talentiranom pijanistu ne prestaju angažmani diljem svijeta, a za nastup na našem festivalu odabrao je jako zanimljiv program koji preko genijalne glazbene obitelji Bach vodi prema Chopinu, pa i završava sa Chopinovom polonezom u As-duru koja svojom moćnom arhitekturom zvuka stoji i kao zadnja skladba festivala!

Više o programu: https://www.hd-petrinja.hr/najave-koncerti/633-pijanisticki-memorijal-ranko-filjak-2

Ranko_Filjak_plakat