21.07.2025
Održana Fišijada u Petrinji
Na Gradskom kupalištu u Petrinji održano je 23. izdanje tradicionalne Fišijade, koje je i ove godine okupilo brojne ljubitelje fiš paprikaša i dobre atmosfere. U pripremi ovog popularnog slavonskog jela natjecalo se 12 ekipa iz različitih dijelova Hrvatske, a titulu najboljih ponijeli su „Kutinski poštari“ iz Kutine, koji su ovom pobjedom nastavili svoj niz uspjeha […]
Na Gradskom kupalištu u Petrinji održano je 23. izdanje tradicionalne Fišijade, koje je i ove godine okupilo brojne ljubitelje fiš paprikaša i dobre atmosfere. U pripremi ovog popularnog slavonskog jela natjecalo se 12 ekipa iz različitih dijelova Hrvatske, a titulu najboljih ponijeli su „Kutinski poštari“ iz Kutine, koji su ovom pobjedom nastavili svoj niz uspjeha na petrinjskoj Fišijadi. Drugo mjesto pripalo je ekipi „Carp team“ iz Vinkovaca, dok su treće mjesto zauzeli „Ilija i družina“ iz Petrinje. Razlika u bodovima između prve tri ekipe bila je vrlo mala – od 150 do 158 bodova, što govori o visokoj razini pripreme svih sudionika. Pobjednici su nagrađeni peharom, poklon bonom od 50 eura za trgovinu ribolovnim priborom Marea, kotlićem s tronošcem, knjigom “Petrinjska tradicionalna jela” te promotivnim materijalima. Drugoplasirani i trećeplasirani timovi također su primili pehare, bonove nižih vrijednosti, korisne kuhinjske rekvizite i promotivne poklone. Organizaciju manifestacije potpisuju Turistička zajednica Grada Petrinje i Udruga športskih ribolovaca „Štuka-Kupa“. Na kupalištu su se mogla kušati i besplatna jela – pržene ribice koje su pripremili članovi udruge „Štuka-Kupa“ te fritule koje su ispekle članice Udruge žena „Sveta Katarina – Glinska Poljana, Slana, Vratečko“. Gastro događaj pratila je i glazba – nastupio je Stjepan Lach, čime je program zaokružen u opuštenom i veselom tonu. Manifestaciju su podržali Grad Petrinja kao pokrovitelj, brojne lokalne udruge i tvrtke kao partneri i sponzori, a svi su zajednički doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog kulinarskog događaja koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja. Fiš paprikaš se kuhao prema klasičnoj recepturi, koristeći tri kilograma riječne ribe te tradicionalne začine, a sve na vatri loženoj drvom – kako i priliči ovakvom natjecanju.