Logo petrinja

Kulturne rute Vijeća Europe

Vijeće Europe pokrenulo je program Kulturne rute Vijeća Europe 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora. Uz očuvanje prirodne i kulturne baštine program promiče održivi razvoj, potiče obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu, a obogaćivanjem kulturne turističke ponude otkriva manje atraktivne i poznate destinacije u […]

Intro img

Destinacija Napoleon

Kulturna ruta Destinacija Napoleon, osmišljena i vođena od strane Europske federacije napoleonskih gradova. Federaciju je 2004. godine osnovao Charles Bonaparte uz inicijativu gradova koji su htjeli obogatiti svoju napoleonsku baštinu interpretiranjem njezine europske dimenzije. Napoleonov život i djelovanje snažno su utjecali na europske narode oblikujući povijest i izgled europskih gradova i područja. Republika Hrvatska priključila se kulturnoj ruti Destinacija Napoleon od njenog pokretanja 2015. godine. Jedan od članova iz kontinentalne Hrvatske je grad Petrinja, gdje je francuska vladavina ostavila značajan trag, osobito sadnjom grandioznih lipa ilirka u jednom od najljepših i najstarijih parkova na ovim prostorima. Misija rute je ujediniti europska područja oko oznake Destinacija Napoleon s ciljem veće vidljivosti, kao i veće čitljivosti odredišta.

Website : www.destination-napoleon.eu

Camino Banovina

Put svetog Jakova poznat je diljem svijeta, a nakon što je 1987. godine proglašen prvom Europskom kulturnom rutom, Camino rute se otvaraju diljem Europe. Camino rute godišnje hoda više od 1.5 milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji su u potrazi za mirom i odgovorima na mnoga životna pitanja. Camino rute obuhvaćaju čitavu mrežu hodočasničkih puteva diljem Europe koji se spajaju i vode prema grobu sv. Jakova u Santiago de Composteli u španjolskoj Galiciji. Tu rutu godišnje prepješači gotovo 300 tisuća ljudi. Prošle je godine na listu Camino puteva uvrštena i nova dionica hrvatskog Camina– „Camino Banovina“. Cijela ruta Camino Banovine duga je oko 76 kilometara, a traje četiri dana. Prvi dan, ruta je od Siska do Petrinje, dalje od Petrinje do Prnjavora Čuntićkog, Ekološkog centra Vrata Zrinske Gore, potom od Prnjavora Čuntićkog do Gline. Četvrti i poslijednji dan je ruta Glina-Topusko.

Website: https://caminocroatia.com/hr/camino-banovina/ 

Prelistaj Camino Banovina- vodič za hodočasnike OVDJE!

Europska ruta keramike

Europska ruta keramike certificirana je od strane Vijeća Europe od 2012. godine. Cilj joj je dati vrijednost kulturnoj baštini povezanoj s proizvodnjom keramike i njenom starom tadicijom, stvarajući održivu i konkurentnu turističku ponudu ne samo temeljenu na umjetniče produkcije i zbirke (radionice i muzeji), nego i na cjelokupni kulturni i društveni razvoj koji su ove destinacije živjele tijekom godina. Turistička zajednica Grada Petrinje je početkom 2023. godine podnijela prijavnicu za uključenje u Europsku rutu keramike u koju je primljena u lipnju 2023. godine. Pridruživanje Petrinje Europskoj ruti keramike otvara nove horizonte za kulturni i turistički razvoj grada, ističući njegovu bogatu tradiciju lončarstva i keramike. Osim Turističke zajednice, veliki značaj za razvoj Petrinjske rute keramike daju obrt Sunflower, udruga GRAK – Građanski aktivizam, Keramički atelje Petrinja i svi proizvođači keramike, posebice najstariji petrinjski lončar Matej Stanešić koji već generacijama prenosi svoju ljubav, znanje i umijeće stvaranja novih proizvoda iz kvalitetne petrinjske gline.

Website: https://www.europeanrouteofceramics.eu/