Logo petrinja

13.05.2024

Adria Camino festival

Prvi Adria Camino Festival održan je od 02.- 05. svibnja 2024. godine u Puli. Tema Festivala bila je “Camino – Zajednički europski Put”. Camino de Santiago ili Put sv. Jakova poznat je kao “glavna ulica Europe”. To je prva europska kulturna ruta koja svake godine privlači milijune hodočasnika na svojim rutama širom Europe. Sve rute […]

Intro img

Prvi Adria Camino Festival održan je od 02.- 05. svibnja 2024. godine u Puli. Tema Festivala bila je “Camino – Zajednički europski Put”. Camino de Santiago ili Put sv. Jakova poznat je kao “glavna ulica Europe”. To je prva europska kulturna ruta koja svake godine privlači milijune hodočasnika na svojim rutama širom Europe. Sve rute vode hodočasnike od vlastitog kućnog praga do Santiaga de Compostele u Španjolskoj.
Festival je otvoren u petak s uvodnim govorom Iliane Ivanove, europske povjerenice za kulturu. Uslijedila su izlaganja članova Europskog Parlamenta Francisca Millan Mona i Željane Zovko. Oni su govorili o značenju Camina kao kulturne rute u promicanju zajedničke europske kulturne baštine i identiteta. Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske predstavila je kulturne rute Vijeća Europe, ulogu Hrvatske u kulturnim rutama, a kao primjer dobre prakse povezivanja kulturnih ruta navela je Grad Petrinju koja je članica triju kulturnih ruta Vijeća Europe – Destinacije Napoleon, Camino de Santiago i Europske rute keramike.
U nastavku prvog dana Festivala predstavljene su Camino rute diljem Europe. Mnogobrojnim rutama hodočasnici su još u srednjem vijeku pješačili tisućama kilometara od svojih domova do svetišta sv. Jakova u Santiago de Composteli i natrag doma. Između mnogobrojnih europskih ruta Puteva sv. Jakova, predstavljena je i Camino Banovina. Rutu je predstavila Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje. Prvi dan Festivala okončan je europskom premijerom novog filma Billa Bennetta, “The Way, My Way”, filma koji je publiku i nasmijao i rasplakao. Film je jedinstven po tome što u njemu glume i autentični hodočasnici koji su i sami nazočili emotivnoj premijeri filma. Sudionici Festivala koji su na različite načine povezani sa Santiago de Compostelom nagradili su redatelja i glumce ovacijama i dugotrajnim pljeskom.
Drugog dana Festivala na sve sudionike dubok dojam ostavila je prezentacija Marine Radošić, slijepe hodočasnice iz Istre koja je prešla 400 km Camino Frances rute. Svoje dojmove Camina napisane u knjizi „Camino – Od Osijeka do Santiago de Copmpostele“ slikovito su sudionicima Festivala predočili Biljana Brdar i Ivica Miložić. Poslijepodnevne sate drugog dana Festivala obilježilo je otvaranje nove Camino rute u Južnoj Istri. Oko 450 hodočasnika prohodalo je 13 km rute od Vodnjana do Fažane u kojoj je organizirana hrana i prigodni program. Večernji sati prošli su uz smijeh i putovanje kroz vrijeme s kostimiranom predstavom “Camino 1203. godine”, Edukativnu i zanimljivu priču punu komičnih zapleta o srednjovjekovnom hodočašću Camino iz Hrvatske u Santiago de Copmostelu uprizorili su glumci hodočasnici, članovi hrvatske Bratovštine sv. Jakova.
Festival je završen u nedjelju, a među ukupno 27 prezentacija valja istaknuti onu Johna Raffertyja, živuće Camino legende, koji je predstavio prijedlog “Kodeksa ponašanja hodočasnika”, kao odgovor na potrebu očuvanja autentičnog Camino iskustva uz izazove koje donosi sve veća popularnost Camina.
Festival je realiziran uz potporu Europske federacije Puteva Svetog Jakova, fundacije Xacobeo, regionalne vlade Galicije te španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Tijekom ove manifestacije predstavljene su Camino rute, udruge prijatelja sv. Jakova diljem Europe, omogućeno je povezivanje i uspostava suradnje između raznih Camino udruga i institucija te je nastala nova platforma za promicanje i razvoj tog jedinstvenog doživljaja koji predstavlja Camino de Santiago.
Tijekom tri dana trajanja Adria Camino Festival privukao je preko 600 sudionika iz 17 zemalja.
Adria Camino Festival organizirali su Bratovština sv. Jakova – Hrvatska, službeni hrvatski predstavnik u najstarijoj središnjoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova i Klaster Južne Istre koji čine turističke zajednice Pule, Vodnjana, Marčane, Ližnjana, Fažane i Medulina.

Photo & Video galerija