Logo petrinja

12.02.2024

Održan 27. Petrinjski fašnik

U Petrinji, vlast je ovog vikenda bila predana u ruke veselih maškara! To se dogodilo na 27. tradicionalnom Petrinjskom fašniku, koji je i ove godine organizirala Turistička zajednica Grada Petrinje pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja i Poslovnim zonama. Okupljanje sudionika ovogodišnjeg Petrinjskog fašnika započelo je prijepodne na […]

Intro img

U Petrinji, vlast je ovog vikenda bila predana u ruke veselih maškara! To se dogodilo na 27. tradicionalnom Petrinjskom fašniku, koji je i ove godine organizirala Turistička zajednica Grada Petrinje pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja i Poslovnim zonama.

Okupljanje sudionika ovogodišnjeg Petrinjskog fašnika započelo je prijepodne na Sajmištu, na šetnici prema Petrinjčici. Kreativne maskare poput Rubikovih kocki, patuljaka, jaja na oko, pingvina, snjegovića, leptirića, princeza i superheroja ujedinile su se kako bi čekale znak za početak veselja. Predvođena Gradskom limenom glazbom Petrinja i Petrinjskim mažoretkinjama, fašnička povorka, koja je ove godine brojala više od 400 kostimiranih mališana i njihovih pratitelja, krenula je u defile prema Centru novog života.

Na odredištu ih je dočekalo još mnogo drugih maski, što je označilo početak fašničkog veselja uz pjesmu i ples. Program su otvorili Gradski dječji zbor HPD-a “Slavulj” i Školski zbor “Vjeverice” OŠ Ivan Goran Kovačić, Gora, pod vodstvom Maje Ostojić, učiteljice savjetnice glazbene kulture. Nakon što su mali zboraši zagrijali publiku svojim repertoarom, uslijedio je trenutak primopredaje vlasti u gradu. Ključeve grada svečano su predale gradonačelnica Magdalena Komes malim maškarama iz Dječjeg vrtića “Petrinjčica”.

Trenutak stupanja maškara na vlast dodatno je označen glazbom Gradske limene glazbe Petrinja, koja je izvodila “Maškare, ča mogu maškare” s galerije. Dječji vrtić “Petrinjčica” nastavio je s pokazivanjem maškaranih grupa na pozornici, predstavljajući različite vrtićke skupine kroz kreativne maske i plesne točke.

Fašnički program nastavio se raznovrsnim nastupima kao što su predstava “Zraka sunca, kaplja kiše, miris cvijeta što miriše” u izvođenju “Šarenog svijeta”, Petrinjskih mažoretkinja, i mladih plesača Plesnog kluba “Petrinia”. Završnica programa obuhvatila je plesne točke “Zumbakids” pod vodstvom trenerice Josipe Trklje iz obrta za sportsku rekreaciju “Bin for You”.

Petrinjski fašnik završio je veseljem, a najmlađi su posjetitelji imali priliku družiti se s maskotom i uživati u besplatnim krafnama koje su podijelile pekarnice Edi, New MIP d.o.o. i Martinaj, sponzori događaja.

Photo & Video galerija