Logo petrinja

16.08.2023

Održana višednevna manifestacija "Lovrenčevo u Petrinji"

Svake godine u ljetnim mjesecima, Petrinjce ispuni posebno raspoloženje u iščekivanju najsvečanijega dana u kojem park, okolni trgovi i ulice ožive od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju. Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, najstarijega događaja u gradu kada se slavi njezin zaštitnik. Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo traje desetak dana i nudi […]

Intro img

Svake godine u ljetnim mjesecima, Petrinjce ispuni posebno raspoloženje u iščekivanju najsvečanijega dana u kojem park, okolni trgovi i ulice ožive od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju. Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, najstarijega događaja u gradu kada se slavi njezin zaštitnik. Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo traje desetak dana i nudi raznovrstan program u kojem se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 32. obljetnica ZNG-a Petrinja, Dan hrvatskih branitelja Grada Petrinje i Dan Grada Petrinje, blagdan Preobraženja Gospodnjeg i blagdan sv. Lovre.

7. kolovoza – koncert “Damirov Django Group”

U ponedjeljak, 7. kolovoza održan je koncert grupe “Damirov Django Group” u OŠ Dragutina Tadijanovića. Damir Kukuruzović bio je jazz gitarist te dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Njegov sastav nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njenih granica pod vodstvom njegovog najdugovječnijeg suradnika, violinista, Brune Urlića kao DAMIROV DJANGO GROUP. Članovi grupe su: Bruno Urlić – violina, Juraj Markač – gitara, Paul Kempf – klavir, Miroslav Čehaić – gitara, Željko Bilbija – bas, Goran Brebrić – cajon.

10. kolovoza – Dan Grada Petrinje i Blagdan sv. Lovre

Petrinjci su 10. kolovoza, proslavili Dan grada Petrinje i blagdan njihovog zaštitnika Svetog Lovre. U petrinjskom Gradskom parku, predstavljena je kulturna i tradicijska baština gdje se ove godine okupilo oko 50-tak izlagača. Za najmlađe, pripremljen je program Šarenog svijeta uz “napuhance”, mini vlakić i vrtuljak. Nakon svečane procesije i svete mise, u Gradskom parku je uslijedio popodnevni glazbeni program u kojem su nastupili: Ivo Sanković & Ivan Novak, grupa Pava & band te Laura Sučec. Svi sudionici FLIK-a mogli su pronaći i preuzeti svoje radove u “Keramičkom kutku”. Proslava Lovrenčeva nastavljena je koncertom Crvene Jabuke u Centru novog života.

12. kolovoza – koncert “FranCroatica”

U subotu, 12. kolovoza održan je operni koncert “FranCroatica” u petrinjskom gradskom parku. Vokalni ansambl SPGS Udruga bojna Frankopan “FranCROATICA” je mješoviti vokalni ansambl koji se sastoji od stručno školovanih klasičnih opernih pjevača i profesionalnih pjevača, branitelja i djece branitelja starijeg uzrasta. Ansambl nastupa već punih osam godina na raznim manifestacijama ,kulturnim događajima, koncertima klasične, popularne i domoljubne glazbe promicajući vrijednosti hrvatske baštine.

Vrhunac događaja u Petrinji, svakako je doživljaj jedinstvenoga nebeskog spektakla, promatranje zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre.

 

 

Photo & Video galerija