Logo petrinja

02.11.2023

Petrinja članica Europske keramičke rute

Turistička zajednica Grada Petrinje je početkom 2023. godine podnijela prijavnicu za uključenje u 𝐊𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢č𝐤𝐮 𝐫𝐮𝐭𝐮 𝐕𝐢𝐣𝐞ć𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞 u koju je primljena u lipnju 2023. Na Skupštini Europske keramičke rute održanoj 𝟐𝟖. 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐨𝐩𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐮 𝐀𝐯𝐞𝐢𝐫𝐮, u Portugalu, jedna od točaka dnevnog reda bila je predstavljanje šest novih članica, medu kojima je bila i 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐢𝐧𝐣𝐚. […]

Intro img

Turistička zajednica Grada Petrinje je početkom 2023. godine podnijela prijavnicu za uključenje u 𝐊𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢č𝐤𝐮 𝐫𝐮𝐭𝐮 𝐕𝐢𝐣𝐞ć𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞 u koju je primljena u lipnju 2023.

Na Skupštini Europske keramičke rute održanoj 𝟐𝟖. 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐨𝐩𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐮 𝐀𝐯𝐞𝐢𝐫𝐮, u Portugalu, jedna od točaka dnevnog reda bila je predstavljanje šest novih članica, medu kojima je bila i 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐢𝐧𝐣𝐚. Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, Kristina Suppe i voditeljica razvoja turističkog proizvoda, Ivanka Držaj predstavile su naš Mali grad velikog srca i Hrvatsku ostalim članicama rute. Prezentacija je obuhvaćala osvrt na petrinjsko lončarstvo i keramiku kroz povijest, edukacije i FLIK, Festival lončarstva i keramike koji Turistička zajednica Grada Petrinje organizira s udrugom GRAK – Građanski aktivizam i lončarskim obrtom Sunflower.

Europska keramička ruta broji 21 članicu iz 15 europskih zemalja, 𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐢𝐧𝐣𝐚 𝐣𝐞 𝐣𝐞𝐝𝐢𝐧𝐢 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐧𝐢𝐤. Velika je čast i zadovoljstvo biti dijelom ove kulturne rute Vijeća Europe, a povezivanje s međunarodnim partnerima omogućuje daljnji razvoj i napredak keramičke umjetnosti u Petrinji.
Skupštini Europske keramičke rute prethodno je svečani doček gradonačelnika grada Aveira, gospodina Josea Ribau Estevesa i djelatnika gradske uprave u gradskoj vijećnici grada Aveira koji je domaćin XVI. međunarodnog Biennala keramičke umjetnosti. Svečano otvorenje Biennala održano je 28. listopada 2023., a brojna kulturna događanja povezana s keramičkom umjetnošću odvijat će se u Aveiru do 28. siječnja 2024. godine. Grad Aveiro, osim što je fantastičan domaćin sa izvrsnim timom srdačnih, temperamentnih Portugalaca, apsolutno zaslužuje titulu Europskog grada kulture 2024. godine.

Photo & Video galerija