Logo petrinja

Projekti

Turistička zajednica pokrenula je projekte Muzealizacija grada Petrinje i razvoj vjerskog turizma (hodočasničkog turizma) Sisačko moslavačke županije kroz razvoj tematske turističke staze: “Camino Banovina“.

Intro img

Muzealizacija grada Petrinje

Na temelju smjernica Akcijskog plana razvoja turizma destinacije Petrinja (Institut za turizam, 2014.) i na temelju turističke atrakcijske osnove grada, Turistička zajednica pokrenula je projekt Muzealizacija grada Petrinje. Inicijator ovoga projekta je petrinjski akademski slikar Davor Žilić. Projekt podrazumijeva koncept muzeološke interpretacije odnosno muzeja kao ideje vodilje po gradu uz komunikacijsko približavanje posjetitelju i upoznavanje s bogatom prošlošću i kulturno – povijesnom baštinom. Projekt je zamišljen u više faza kao dugogodišnji projekt provođenja interpretacije kulturno – povijesnih znamenitosti koji će se integrirati u turističke proizvode destinacije odnosno turističku ponudu grada. U sklopu kulturno-povijesne cjeline grada, postavljene su interpretacijske ploče s kratkim opisom građevine odnosno s povijesnim događajima i/ili poznatim osobama koje su tu djelovale i živjele. Interpretacija s opisom znamenitosti provedena je i na Petrinjskoj šetnici gdje su postavljeni su interpretacijski stupovi od metalne galanterije.

U 2022. godini, Turistička zajednica Grada Petrinje dala je izraditi turističko atraktivnu konstrukciju u znaku srca koja je postavljena u sklopu petrinjske šetnice, na pješačkom mostu iznad rijeke Petrinjčice. Konstrukcija predstavlja list lipe, odnosno „Foto Srce – Mali grad velikog srca“, u znaku loga Turističke zajednice Grada Petrinje, a u svrhu fotografiranja prolaznika i stvaranja lijepih foto uspomena na petrinjskoj šetnici.


 

Camino Banovina

Budući da je Banovina teško stradala u potresu koncem 2020. godine, a pješačke staze i hodočasnički selektivni oblik turizma jedan je od kontinentalnih aduta u turizmu, pokrenut je ovaj projekt početkom 2022. godine. Projekt je u fazi osmišljavanja ruta od Lekenika, Petrinje, Gline, sela po Banovini do Siska, potom slijedi obilježavanje staza kao i provođenje brojnih aktivnosti na projektu s ciljem promidžbe Banovine kao poželjne zelene i ekološki osviještene destinacije u sklopu Sisačko-moslavačke županije.

Projekt se odnosi na razvoj vjerskog turizma (hodočasničkog turizma) Sisačko moslavačke županije kroz razvoj tematske turističke staze: “Camino Banovina“. Ova staza integralni je dio hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova – Camino de Santiago.

-Camino de Santiago (Put Sv. Jakova) je mreža hodočasničkih puteva koji vode prema svetištu Sv. Jakova u Santiago de Composteli. Pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.
-Godišnje Camino rute po Europi prohoda više od 1.500.000 ljudi,
-Iako je još 1203. godine zabilježeno djelovanje bratovština Sv. Jakova koje pomažu hodočasnicima na putu u Santiago de Compostelu, Hrvatska je jedna od rijetkih europska zemlja koja još nema u cijelosti označenu mrežu puteva Sv. Jakova

Opis rute nalazi se na LINKU.

Camino Banovina predstavljen u Europskom parlamentu

Projekt dionice hrvatske mreže Puta sv. Jakova – Camino Banovina, predstavljen je na tematskoj konferenciji u Europskom Parlamentu održanoj u Bruxellesu 11. listopada. Na konferenciji u organizaciji zastupnice gđe. Željane Zovko i Međuskupine EP-a za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, zabilježen je značajan interes predstavnika europskih institucija za prezentaciju hrvatske Camino baštine, te primjere dobre prakse i ostvarene rezultate projekta Camino Hrvatska. Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova. pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu i kojima godišnje po Europi hoda preko 1.5 milijuna ljudi. U uvodnom izlaganju gđa Zovko je istaknula primjer Španjolske i način na kako se kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, na razvoju i promociju Camina ostvaruju iznimni pozitivni učinci na kulturu i turizam Po istraživanjima regionalne vlade Galicije, svaki euro javne investicije u Camino bilježi stopu povrata od preko 400%.. Na njeno izlaganje nadovezala se Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU komentirajući potencijal ovog projekta za ruralni razvoj pojedinih hrvatskih regija. Na konferenciji su još izlaganja imali i predsjednik spomenute Međuskupine Francisco Millan Mon, Gabrielle Bernoville iz Europske komisije, Stefano Dominioni iz Vijeća Europe. Hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je brojnim sudionicima konferencije, predstavnicima više europskih institucija, detalje projekta Camino Hrvatska čijim je rutama lani hodalo preko 3.300 ljudi iz cijele Europe ali i Kanade, SAD, Južne Afrike i Australije. Najavljena je i velika manifestacija “Adria Camino Festival” koja će se od 2-5 svibnja održati u Puli, na kojoj se očekuje preko 400 sudionika, predstavnika europskih institucija, Camino udruga i entuzijasta.
Ante Blažević, predsjednik hrvatske Bratovštine sv. Jakova, po završetku konferencije izjavio je kako ”Ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija, predstavlja nam izniman dodatni poticaj za daljni razvoj hrvatskog dijela europske mreže Puteva sv. Jakova i predstavljanje bogate hrvatske kulturne baštine.”


 

Tematske staze po Hrastovačkoj gori

Turistička zajednica Grada Petrinje radila je na prikupljanju i obradi podataka o najznačajnijim znamenitostima Hrastovačke gore i sela Hrastovica na području grada Petrinje. Po Hrastovačkoj gori uspostavljene su i registrirane planinarske staze, jedna od cikloturističkih ruta i to adrenalinska ruta putem kestena, tematski put Put kestena. Na najvišem vrhu gdje je smješten planinarski dom, svakoga vikenda planinarsko društvo bilježi brojne posjetitelje, planinare, bicikliste, izviđače i druge zaljubljenike prirode. U suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Zrin odlučeno je da se tijekom 2022. godine uspostave tematske staze po Hrastovačkoj gori uz postavljanje drvenih interpretacijskih panela s opisom znamenitosti na lokalitetu kako bi se gostima pružio dodatni sadržaj odnosno informacija. Pisanje tekstova povjereno je Hrastovčanki Nini Panjan, a tekstovi su potom lektorirani i prevedeni na engleski jezik. Izrađeno je idejno rješenje, vizual panela, izabran izgled i veličina interpretacijskog panela te je izrađeno 18 komada prema broju izabranih znamenitosti. Nakon završnih radnji na panelu, petrinjska tvrtka Komunalac, postavila ih je uz znamenitosti.

1. TEMATSKA STAZA Piramida
Tematska staza polazi od planinarskog doma Matija Filjak na najvišem vrhu Hrastovačke gore. Vodi prema području na kojem je nekada bilo jezero, popularno izletište uz koje se vežu legende i dvije pjesme iz vremena Banske krajine. U to doba, narod je dosita pričao da je u jezeru nekakav prokletnik koji kad osjeti da se netko kupa u jezeru, povuče nesretnika u vodu i okuje ga u zlatne lance. Jednu pjesmu napisao je Ivan pl. Trnski, a drugu, malo drugačijeg sadržaja pjesnik Đuro Arnold. Na ovom području nema više jezera, presušilo je, a danas je ispunjeno neuobičajenim biljnim vrstama za Hrastovačku goru. Put dalje vodi prema vidikovcu s kojega se pruža pogled na Banovinska brdašca, a vidicima dominira selo Hrvatski Čuntić s crkvom sv. Antuna Padovanskog i Franjevačkim samostanom. Nedaleko od vidikovca, postavljen je turistički foto-okvir koji omogućava posjetiteljima kreiranje i dijeljenje uspomene s Hrastovačke gore.

Znamenitosti: Planinarski dom Matija Filjak, Vidikovac, Pecko jezero – Legenda o prokletniku s Peckog jezera, Drveni vidikovac Gornja Bačuga

2. TEMATSKA STAZA Stara Hrastovica
Tematska staza polazi iz središta sela Hrastovica kod izvora Bartolovac i crkve sv. Bartola ulicom koja vodi uzbrdo na jugozapad. Nakon nekoliko minuta hoda, put se odvaja na desno kolnim putem prema sjeveru. Ubrzo se dolazi do turističkog imanja Unine male kuće gdje se uz prethodnu najavu može okrijepiti i upoznati s njihovom ponudom. Nakon desetak minuta hoda šumskom stazom prolazi se pokraj jezerca i kuće obitelji Augustinović te se dolazi do ulaska u uski zarasli tjesnac, kod mještana zvan Jendek, koji neki nazivaju i Hrastovička paklenica. To je duboka jaruga, strmih strana, bogata vodom i okaminama školjaka. Unutar Jendeka nalazi se Filjakovo vrelo, izvor pitke vode. Put nadalje vodi prema Sv. Duhu, ostatku sakralne građevine stradale u požaru i potresu. Put vodi do Stare Hrastovice, ostataka nekadašnjih obrambenih kula iz doba prodora Turaka u ove krajeve. U blizini su ostatci Franjevačkog samostana iz kojeg su Franjevci dolazili u Petrinju obučavati učenike davne 1700. godine. Slijedi staza kroz gustu bjelogoričnu šumu od kojih se ističu bukva, kesten, grab i hrast koja vodi do najvišeg vrha Hrastovačke gore.

Znamenitosti: Selo Hrastovica, Hrastovačka gora; Crkva sv. Bartola; Hrastovica, kolijevka HSS-a; Obrambene zidine Stare Hrastovice; Ostaci crkve sv. Duha; Franjevci u Hrastovici

3. TEMATSKA STAZA Panonsko more
Tematska staza polazi iz središta sela Hrastovica kod izvora Bartolovac i crkve sv. Bartola ulicom koja vodi uzbrdo na jugozapad. Nakon nekoliko minuta hoda prolazi se pokraj mjesnog groblja, potom na desnoj strani je smještajni objekt Softić, a više na lijevoj strani nalazi se skijalište Vrelo. Put vodi uzbrdo na jug pored kamenoloma (ostaje s lijeve strane) i do Mesarićevog vrela. Put koji se sužava vodi do donje crpne stanice vodovoda. Dolazi se na livadu, a potom na stazu uzbrdo kroz šikaru (mladi šumarak) do gornje crpne stanice vodovoda. Prije ulaska u šumarak dolazi se do panoramske točke gdje je Petrinja kao na dlanu. Strmiji put ka vrhu prolazi kraj kamenoloma, a potom kroz gustu bjelogoričnu šumu do najvišeg vrha Hrastovačke gore na 415 m nadmorske visine.

Znamenitosti: Skijalište Vrelo; Markov breg; Šumske sastojine na Hrastovačkoj gori; Šuma pitomog kestena; Šumska niska vegetacija; Jestivi šumski plodovi; Hrastovačka vrela.


 

Grad Lipa

Temeljem Strateškog plana razvoja turizma destinacije Petrinja kojega je izradio stručni tim Instituta za turizma Zagreb, jedan od strateških ciljeva je Uređenje destinacije za život i posjet. Također, ovaj projekt je u skladu sa Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine i s ciljevima novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma s ciljem kompenzacije emisija automobilskih turističkih posjeta Hrvatskoj kao i ostalog prometa u destinaciji Petrinja. Turistička zajednica Grada Petrinje planirala je za tekuću godinu provoditi aktivnosti ozelenjivanja grada na područjima koja su neiskorištena, zapuštena ili nedovoljno iskorištena kako bi doprinijela provođenju projekta zelene infrastrukture i utjecala na živost grada i produktivnost građana. Plan je provođenje aktivnosti planske sadnje drveća na području grada.

Nedavno je u Petrinji izgrađena opločena pješačka staza koja povezuje dva dijela grada: naselje Sajmište sa stambenim zgradama i kontejnerskim naseljem Centar novog života, sa starim dijelom grada s kulturno-povijesnom cjelinom koja je najviše stradala u potresu. Staza je produženi dio Petrinjske šetnice koja vodi nasipom uz Petrinjčicu, a nastavlja se na pješački most preko rječice. Staza je duga oko 190 metara, uz nju je postavljena rasvjeta, izveden je travnjak i postavljene su klupe i košarice za otpad. S ciljem oplemenjivanja ovoga prostora i doprinosa ozelenjivanju grada, planirano je postavljanje obostranog drvoreda uz stazu.

Planirane aktivnosti oplemenjivanja gradskih prostora zelenim sadnicama realizirane su tijekom mjeseca studenog 2022. godine i to sadnjom kultivara Prunus serrulata ‘Kanzan’. Riječ je o japanskoj trešnji s duplim svijetlo roza cvjetovima koja cvate u travnju. Posađeno je 12 sadnica uz novo izgrađenu opločenu pješačku stazu. Također, TZ se javila na poziv ministrice turizma i sporta dr. sc. Nikoline Brnjac i direktora HTZ-a mr. sc. Kristjana Staničića za iskazivanje interesa vezano uz sadnju dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj.

Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom. Jedan od strateških ciljeva turizma je očuvanje okoliša, prostora i klime. Vrlo je važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Razvijena ekološka svijest važna je za budućnost hrvatskog turizma. Akcija sadnje stabala je mali dio onoga što se može učiniti za prirodu koja nas okružuje. Zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode.


 

Turistička signalizacija

Turistička signalizacija je namijenjena obavještavanju sudionika u prometu o kulturnim, povijesnim, prirodnim i turističkim znamenitostima te ostalim objektima i sadržajima u naselju. Turističku signalizaciju na cestama čine: znakovi obavijesti o kulturnim, povijesnim, prirodnim i turističkim znamenitostima; znakovi za usmjeravanje prema kulturnim, povijesnim, prirodnim i turističkim znamenitostima; znakovi za pružanje turističkih i drugih informacija. Ostalu signalizaciju na cestama čine: znakovi pozdrava; znakovi obavijesti za usmjeravanje prema poslovno – trgovačkim objektima i centrima, važnim objektima i sadržajima u naselju te ostalim javnim prostorima (izložbeni i sajamski prostori, sportski centri i objekti) koji zbog svoje namjene privlače veći broj ljudi.

Turistička zajednica Grada Petrinje u 2022. godini dala je izraditi novi prometni elaborat za izmjenu, dopunu i novo postavljanje turističke signalizacije na administrativnom području grada Petrinje u cilju kvalitetnijeg vođenja prometa prema turističkim lokalitetima grada Petrinje. U 2023. godini, postavljene su ploče po prometnom elaboratu iz prethodne godine.

U sklopu projekta “Turistička signalizacija”, Turistička zajednica Grada Petrinje izradila je novi vizual pozdravne ploče dobrodošlice u grad Petrinju, te je prva postavljena na ulazu u grad iz smjera Gline (kod Pigika).