Logo petrinja

05.07.2021 - Otvorenje Knjiguške - mjesta za ljekovite priče

Intro img

207852534_4521236361219709_7987250917631850855_n
U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA,
portala za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižnog blok – Inicijativa za knjigu, Hrvatske udruge školskih knjižničara, te Udruge IKS u ponedjeljak,
5. srpnja 2021. godine u 11 sati u Turkulinovoj ulici 9 u Petrinji, organizirana je svečanost uručenja kontejnerske knjižnice gradu Petrinji.
Uručenje i otvaranje kontejnera o kojem će trajno brinuti udruga IKS završnica je humanitarne akcije pokrenute u ovogodišnjoj Noći knjige, najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.
Nabavku i postavljanje kontejnera u gradu Petrinji, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od 1000 naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige omogućili su Sberbank Hrvatska, LUKOIL Croatia te ponajviše Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.
S obzirom da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj humanitarnoj akciji ostvarena je prigodna suradnja upravo s Veleposlanstvom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, koje je osim donacije kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju kulturnog programa njegovog svečanog uručenja i otvaranja.
U umjetničkom dijelu svečanoga programa nastupit će Goran Matović i dječji ruski zbor Kaljinka, a nakon službenog otvaranja kontejnerske knjižnice pripremljen je i prigodni program za djecu te izvedba lutkarske predstave.